Milla 16 månader

8/3 – 07 Åttonde och näst sista inskolningsdagen! Imorse var med min (Lottas) tur att lämna själv. Milla stannade en meter innan ingången och ville inte röra sig en centimeter till. Birgitta lockade och jag puffade henne lite framåt, men då vände sig Milla om och började gråta och sträckte upp armarna så jag fick bära in och lämna en gråtande Milla. Det gjorde ont i mammahjärtat, ujuj!! När jag hämtade Milla berättade Birgitta att Milla slutat gråta nästan direkt jag gått och de hade tittat på en flaska med glitter i sedan pratat om att de skulle gå ut och så var det bra. Milla är tydligen en riktig utetjej och det tycker vi är jättekul! Iallafall så var lämningen värst för mamman, Milla tycker om dagis och Birgitta tycker att hon är färdiginskolad för hon är precis som vem som helst där. Hon pratar mycket, busar och skrattar och tar för sig. Hon har hittat en favoritdocka som hon tar av kläderna på och vill genast att Birgitta ska sätta på dem igen så han hon kan ta av dem på nytt. Ungefär 20 gånger hade de hållit på så:-) jättekul tyckte Milla med andra ord. Till vilan hade Milla bara gått in och lagt sig på sin madrass utan ett knyst och somnat direkt, det känns jättebra att det är så för det känns som ett kvitto på att hon är trygg med dagis. Idag stannade Milla ända över mellanmålet. Hon satt fortfarande och åt när jag kom så jag fick sitta med en stund. Det var fascinerande att se Milla sitta på en helt vanlig stol, stilla, och äta. Hon är jätteduktig! Inte förrän hon var klar gjorde hon anspråk på att lämna bordet och det trots att några barn var klara tidigare och gick runt. Idag hade de fått spenatsoppa med ägg till lunch och det tyckte Milla var sådär. Ägget verkade hon ha tyckt var det konstigaste hon varit med om och när jag tänker efter tror jag aldrig hon smakat det förrut. Det har ju en speciell konsistens men sin gula och vita.
Imorron är dagis stängt. Det är planeringsdag och såna har de två gånger per termin och då är det tydligen “praxis” att föräldrarna tar en vab-dag. Tja, vad ska man annars göra, man är ju tvingad att vara hemma med barnet men man är ju väldigt rädd om semesterdagarna nu när dagiset är stängt under sommaren och julen t ex. Det betyder ju vård av barn, men jag undrar om man skulle få igenom det om man skrev att det är för att dagis har planeringsdag?

7/3 – 07 Sjunde dagen på dagis! Idag var det dags för att stanna över vilan och inte hämta henne förrän 13.30. När Macke lämnade Milla imorse så blev hon olycklig precis som igår, men det hade gått över fort sa Birgitta. Vi provade idag att inte gå båda och lämna henne, men det verkade inte göra någon skillnad. Macke tyckte det var svårt såklart när Milla grät och sträckte sig efter honom. Det är bara att bita ihop och säga hejdå och gå, man ska inte dra ut på det säger dagispersonalen som vet. Vi vet ju också att Milla har skoj på dagis, så det underlättar massor en sån gång. Birgitta tycker att det är bra att hon reagerar redan nu för det har visat sig att barn som inte visar känslor i början ofta istället får en kraftigare reaktion längre fram. Idag fick de korvstroganoff till lunch och Milla åt en och halv portion. Sedan när de var dags för vilan så somnade Milla på tre-fyra minuter i sällskap av sin tutte och Kossan. Hon sov i en och halv timme. Hemma väcker vi Milla kl 13, men vi tänker avvakta och se hur kvällarna blir framöver när dagis låter henne sova tills hon vaknar. Idag vaknade hon kvart över ett. Det kan ju vara så att hon behöver lite mer sömn när hon nu börjat på dagis, det är ju fart och fläkt nonstop. Vår gulletjej! Det är så mysigt att hämta henne på dagis när hon blir så glad att se oss och sen få se när hon rör sig omkring och ser ut att trivas så bra.

6/3 – 07 Sjätte dagen på dagis! Idag stannade Milla och åt lunch. Det gick tydligen jättebra, Milla åt en halv portion alldeles själv. Hon ville inte bli matad alls, utan slevade i sig med hjälp av en sked. De fick fisk och potatis, men potatisen ratade hon när hon kom underfund med vad det var. Hon sa till klart och tydligt när hon ville ha vatten. Fröknarna tycker Milla är en bestämd tjej som vet vad hon vill. När vi kom till dagis idag så tvekade Milla lite innan hon klev in, hon börjar nog förstå vad det går ut på. När vi lämnade henne grät hon en stund, men Birgitta gick runt och visade henne dockorna och annat och när de läste om Max blev allt bra igen. Efter ett tag gick de ut och Milla provade sina galonisar för första gången :-) Hon körde visst runt med en vagn mest hela tiden. Hon blir alltid glad när vi kommer och hämtar henne, men hon kommer inte till våra famnar direkt och hon stannar gärna kvar och leker så länge det går. Hemma har hon blivit lite mer mammig och pappig och vill gärna vara i uppe i famnen mycket. Det är tydligen en vanlig reaktion när de börjar på dagis.

5/3 – 07 Femte dagen på dagis! Vi lämnade och hämtade Milla precis som i fredags. Hon var på dagis i en och halv timme. När vi lämnade henne hann hon protestera en kort sekund innan Birgitta visade henne bilderna på torkskåpet på de andra barnen, sedan var det glömt och Milla var glad hela tiden. När vi kom och hämtade henne klättrade hon på stolar. Idag hade de målat med tusch och vi kollade in hennes teckningar hon gjort. De var riktigt omfattande, hon är duktig minsann!

3/3 – 07 Idag var vi på “Barnadiset”. Det är ett stort ställe med massor av hoppborgar, bollhav, trampbilar, kuddhörnor och klätterställningar. Det var verkligen hur kul som helst för oss alla tre! Vi har varit där förut när Milla var mycket mindre, men då gillade hon det inte lika mycket. Hon höll igång 3.5 timmar i sträck. En liten kul detalj var att Jonas Gardell var där med sina barn (?) och var inblandad i ett ursinnigt bollkrig med dem. Milla som var ute och joggade stannade upp och kollade på när de höll på. Gardell kastar då en boll som missar hans barn och träffar undertecknad rakt i pannan :) Han kanske känner sig lite dum och ger istället Milla en boll och säger “Du kan få kasta på mig”.. Milla tar bollen, stoppar den i munnen, och fortsätter betrakta bollkriget.

2/3 – 07 Fjärde dagisdagen. Idag lämnade vi Milla direkt och hämtade henne en och en halv timme senare. Det kändes minst sagt ovanligt att gå hem till lägenheten och vara själva en stund. Lotta duschade länge och jag läste ett Tintin-album :) När vi sen gick tillbaka såg först inte Milla att vi hade kommit så vi kunde stå och kika på henne i kanske 5 minuter när hon pulade på med sina nya kompisar. Hon såg helt anpassad ut och verkade tycka allt var spännande. Hon hade en “målar-T-shirt” på sig och lite blåfärg i ansiktet och armarna, så man kunde gissa vad hon sysslat med. När hon såg oss sken hon upp och kom struttandes och gav oss var sin kram. Superfröken Birgitta hade fotat aktiviteterna och vi fick direkt se vad hon hade gjort. Hon fortsatte med att berömma Milla för hennes integritet och var jätteimponerad av hur snabbt hon funnit sig tillrätta i den nya miljön. “Coolaste tjejen i stan” kallade hon Milla och som förälder fick vi för första gången känna på hur svag man är inför andras beröm av sitt barn – vi blev jättestolta :)

1/3 – 07 Tredje dagen på dagis! Idag lämnade vi Milla själv i ungefär en halvtimme. Vi stannade en stund på morronen, men sa hejdå och gick efter ett tag. Hon brydde sig inte så mycket, men blev jätteglad när vi kom tillbaka för att strax efteråt hitta nåt att leka med så hon la inte så mycket notis vid oss ändå. Det enda som hände idag var när Dante, en nästan jämnårig kille, skulle krama Milla och de båda föll omkull och slog huvudena i golvet. Då fick vi trösta och det tog ett tag innan Milla ville släppa taget. Himla otur att det skulle hända! Birgitta hade lagrat upp med såpbubblor och OH-bilder för när vi skulle lämna Milla, men det behövde hon aldrig ta fram. Hon tyckte att Milla hade kaxat till sig och gick omkring och verkade känna sig hemma. Idag lämnade vi in Millas collage. Det kommer att plastas in och hängas upp på väggen i den stora leksalen. Där kan Milla kika på bilder på sig själv och mamma och pappa!
Inskolningen kommer att ta två veckor ifall allt går bra. Nästa vecka kommer vi att lämna och hämta endast och Milla ska alltså vara själv på dagis i längre och längre stunder. Det ska onekligen bli spännande och höra hur det går med lunch och vila! Hemma sätter vi henne i hennes stol och sätter på henne bältet för annars ställer hon sig upp hela tiden. På dagis har de bara öppna barnstolar och vanliga låga barnstolar. De har fri placering så barnen får själva välja var de ska sitta. Ujuj! :-) Fast på dagis är det ju andra barn att se upp till så hon kommer väl att sitta still som ett litet ljus och äta potatis som hon aldrig förr. Vi har provat potatis i alla former och alla spottas de ut, så det också en sån där grej som ska bli spännande att höra om.

28/2 – 07 Andra dagen på dagis! Idag var vi på dagis i en och halv timme, lite längre än igår alltså, men vi var fortfarande med hela tiden. På dagis finns det regler! Det har Milla fått erfara idag. Hon lekte med duplot inne i bokrummet och ville gå ut med bitarna till de andra rummen, men det får man inte. Risken är att duplot sakta försvinner om man bär runt det överallt, så därför är det så. Milla blev så arg så arg. Hon grät så tårarna sprutade och hon viftade med armarna! Hon försökte förgäves få med sig bitarna ut men Birgitta förklarade att bitarna skulle vara i det rummet men att hon gärna fick vara där inne och leka med det. Milla försökte söka stöd i mammas famn och det blev ju lite svårt för mamma kunde ju inte gärna ta upp henne och “trösta”. Mamma kommer ju inte att finnas där sen för att medla och sen är det ju bara att acceptera att duplot ska vara vid duplolådan. Då sökte hon upp pappas famn, men det gick ju inte heller. Vi försökte locka med annat, men det tog ett tag innan Milla gick med på det. Puh, svettigt värre! Hemma skulle vi ju tagit upp henne och kramats och sen förklarat att man inte får, men det gäller ju att sakta vänja henne vid dagis och vi inte finns där. Iallafall, sen var det frid och fröjd och Milla lekte vidare. Hon har nog provat varenda stol som finns på dagis och klättrat upp på dem. När vi skulle gå hem var hon väldigt noga och sköt i varje stol under borden efter sig.

27/2 – 07 Idag var första dagen på dagis! Vi möttes av ballonger och en “Välkommen Milla”-skylt på dörren. Birgitta tog emot oss och vi klädde av oss vid Millas nya egna hylla. Milla gick sen runt och kikade i alla rum. Idag var även det stora lekrummet öppet och Milla hittade dockor som hon lekte med i lekpoolen. Vi har ju varit där ett par gånger förrut så det var inget nytt, även om det den här gången kändes lite annourlunda just för att idag var det “på riktigt”. Första dagen var vi där i en timme. Vi fick med oss en massa information hem och en lista med saker som vi ska ta med till dagis. Galonbyxor ska nu inhandlas bl a :-)

26/2 – 07 Imorron börjar Milla på dagis! Idag har hela familjen varit på Dalens förskola med Milla för (troligtvis) sista gången. Milla gillar verkligen det stället, de har ju lekvänliga lokaler och personalen är verkligen gullig så det kan vi förstå.
Iallafall så kändes det igår i mammahjärtat att den här tiden löper mot sitt slut. Jag har ju varit hemma i nästan ett och halvt år och fått möjligheten att vara med Milla varje dag och jag kommer verkligen att sakna de där små små sakerna jag upplever med Milla varje dag, ett busigt skratt, nåt nytt roligt ljud, en snurrig dans eller en gosig puss. Alltid är det nåt som förgyller dagen! Nu blir det istället jobb på heltid och nån timmes bus på kvällarna, men det är ju så det är…

19-23/2 – 07 Milla har feber på kvällarna och nätterna, men inte på dagarna. Hennes snuva har tilltagit något och hon hostar mer igen. Denna förkylning tog visst aldrig slut eller så löser de av varandra i rasande takt. Milla sov väldigt oroligt en natt och vi fick ge henne alvedon och då somnade hon för natten, kanske hade hon ont någonstans för feber var inte hög. Det är så svårt att veta när hon inte kan tala om det själv. Milla har iallafall varit pigg och glad på dagarna även om hon inte riktigt haft samma uthållighet. Vi hälsade på hos Emilia och Milla kinkade ur litegrann faktiskt strax innan det var dags att gå hem och det hör verkligen inte till vanligheterna. På fredagen var hon iallafall utan feber helt och hållet och det var skönt!

17/2 – 07 Nu har Milla snart sovit på sitt rum i en vecka och det går väldigt bra. Hon hojtar ifall hon vaknar och inte hittar sin tutte. Om hon vaknar med ett skrik och verkar ha drömt något så att hon vaknar till lite mer ordentligt så kommer hon traskandes och vi får ligga hos henne en stund. På mornarna ifall hon vaknar innan väckarklockan så kommer hon också traskandes och det är skönt för då slipper vi gå och hämta henne och man kan själv ligga kvar till klockan ringer. Hennes mamma tycker att hon är modig som kommer gåendes genom mörkret alldeles själv.

14/2 – 07 Vi har hälsat på på dagis igen. Denna gång så var Milla ännu kaxigare och sa ifrån när den treåriga tjejen berättade hur man fick och inte fick göra. Milla vill göra som hon vill, så det så! Milla drog henne i håret, varpå tjejen börjar gråta högt och teatraliskt för inte vill man ju åka på stryk av en ettåring heller. Det ska verkligen bli spännande med dagis och hur Milla kommer att formas av det. Macke blev iallafall väldigt poppis bland barnen, så det kommer väl att ta en timme för honom att hämta Milla på dagarna :-)

12/2 – 07 Milla har flyttat ut! I natt sov Milla i sitt eget rum och det gick jättebra. Hon gillar sin säng och sitter gärna och ofta i den och busar och myser. Vi är övertygade om att vi gjorde helt rätt val att köpa henne en vanlig, men lite mindre säng så att den känns mysig men ändå vuxen.