Milla 10 månader

8/9 – 06 Milla reser sig upp utan stöd.

3/9 – 06 Framsteg på balansfronten! Milla tränar upp sin balans och står nu väldigt stadigt utan att hålla i sig. Hon går också lite långsammare märker vi nu när hon har bättre balans och kastar sig inte den sista biten, som hon gjorde förrut. Det är så roligt att se henne när hon tränar, hon går mellan möblerna och fnissar och står och meckar med nåt hon håller med båda händerna och ser så stolt ut! Gullunge!
Vi kan också meddela att vår kamera ska lämnas in på rep så vi använder vår gamla digitalkamera just nu, så därför blir bilderna inte av samma gamla goda kvalitet här ett tag framöver. Trist, men men…….

31/8 – 06 Milla är mitt inne i ett utvecklingssprång, som vi skrivit om tidigare, och för att hålla den lilla damen nöjd så är en utfärd per dag (minst) nödvändig! Vi går till den öppna förskola som finns här i Skarpnäck, men den är så där lagom bra så mammorna och jag har hittat en annan som är helt suverän. Vi gör också andra utfärder, som idag då vi åkte till Barnadiset. Det är ett paradis för barn, ja som namnet avslöjar :-) Allt är madrasserat och det finns bollhav, hopptorn, klätterställningar och en massa kuddar och annat man kan klättra över. Milla hittade (medan vi tittade bort en stund) en slags rutchkana i madrassmaterial och klättrade upp i den, så när vi såg henne var hon en och halv meter upp i luften. Rackarunge! Eller rackarföräldrar, vilket som blir mest rätt….
Milla blir stadigare för varje dag. Hon går ju sedan länge, men trillar mycket. De senaste dagarna har hon dock fått upp balansen och går längre och stadigare och står också mycket utan att hålla i sig.

29/8 – 06 Milla fick en liten tygko av Emma och Harry och vi kallar den Frank. Det är den första mjukis som Milla fattat tycke för. När man frågar “Var är Frank?” så letar hon tills hon hittar honom och när hon hittat honom får han alltid en lång kram. Mysigt!

28/8 – 06 Sedan två veckor tillbaka sover Milla nu middag endast en gång per dag. Hon blev svårare att få att sova på dagarna och kvällarna och då bestämde vi att det var dags att dra ned lurarna till en per dag och det fungerade bra på en gång. Ibland kan hon vara lite för trött på kvällen och då kan hon vakna hon efter en timme och tro sig ha sovit middag och skulle gärna vilja stiga upp. Det har nån gång tagit en timme att få henne att somna om, men oftast räcker det med nappen.
Just nu är Milla inne i en period då det går bra att mata henne, så vi behöver inte tvätta håret efter varje måltid. Det är ju skönt :-)

23/8 – 06 Idag var vi på bvc för 10-månaderskontrollen och läkarbesök. Milla mäter nu 71 cm och väger 9145g. Hon visade att hon kunde klappa händerna, krypa och ställa sig upp. Hon charmade också läkaren med sitt nya prat och smakade på hans stetoskop. Hon brydde sig inte om att hon inte träffat honom förrut utan var en liten tuffing direkt. Han blev lite imponerad för just 10-månaderskontrollen brukar de utföra med bebisen i förälderns knä för att de i den åldern ofta är rädda för främmande människor.
Hemma fortsätter Milla att gåträna på egen hand, men istället för att bara gå mellan möbler så ger hon sig också av rakt ut. Det är väl så att det inte blir någon utmaning annars. Hjälmen åker på nu igen iallafall!

22/8 – 06 Milla är på väg in i ett utvecklingssprång igen. Det märker man för hon vill att man hjälper henne att träna på saker och ting, och det är fortfarande gången som är prio nr ett för henne. Hon har tagit en massa steg själv, men det är fram och tillbaka mellan våra två trygga famnar. Nu tränar hon för fullt på att gå själv mellan möbler som står en bit ifrån varandra. Hennes gångframgångar tog ett stort steg framåt i somras, då hon samtidigt lärde sig att krypa. Sedan hon klev ur det förra språnget har hon varit nöjd med att ta sig fram själv genom att krypa och hon har faktiskt inte velat gå så mycket. Hon har t o m protesterat ifall man tagit henne i handen och gått och istället satt sig ner och krupit iväg själv. Men nu är det tillbaka till det vanliga då hon mest bara vill gå. Millas metod för att lära sig att gå verkar vara speciell, iallafall om man ser till vår föräldragrupp. Fredrik, som enligt hans föräldrar inte visade några tendenser till att gå, släppte plötsligt en dag bara taget om bordsskivan och gick iväg. Han går redan jättebra, sakta och metodiskt, inte som Milla som störtar iväg. Milla behöver träna upp sin balans för att det ska fungera fullt ut. Vi får se hur långt hon kommer i sitt språng denna gång. Vi väntar med spänning!

14/8 – 06 Det finns många böcker om barn och deras utveckling och det finns många böcker med olika metoder för att få dem att sova och ge dem rutiner mm. Den senare svängen har vi inte hängt på utan vi har istället hittat våra egna metoder. När vi nu tittar i backspegeln och samtidigt hört från andra föräldrar som använt sig av beprövade metoder visar det sig att vi genom våra egna instinkter använt liknande tillvägagångssätt. T ex började jag (mamma Lotta) att skriva ned Millas mat- och sovtider för att få en klar bild över hennes rytm. Sedan gjorde jag lite justeringar så att matintervallen blev optimala och att hon sov vid samma tid varje dag. Vi har hela tiden hållt strikt på mat- och sovtider så att Milla ska känna sig trygg och veta att hon får mat när hon blir hungrig och få sova när hon blir trött. Hon har aldrig behövt säga till själv och pocka på vår uppmärksamhet för vi har istället agerat i förväg. Det har gjort att hon nu har fasta rutiner och fungerar så bra även när vi sover borta i nya miljöer.
Man kommer långt med sunt förnuft!