Milla 8 månader

10/7 – 06 Milla gör framsteg varje dag. Idag har hon själv släppt taget och stått och balanserat länge och sedan tagit tag för att hålla i sig igen. Milla kör med sina fastrar och sin farbror så idag har hon nog inte suttit ner en endaste liten stund.

9/7 – 06 Milla började dagen med att säga “titta där” och peka på fönstret. Hennes pappa trodde att mamma skojade, men då sa hon det igen. Hon pekar fortfarande med hela handen :-)

8/7 – 06 Idag har Milla stått själv flera gånger i långa stunder (kanske 10 sek) och hon har också tagit flera steg flera gånger, som mest fyra stycken.

7/7 – 06 Idag har Milla vinkat och klappat händerna, vår lilla sötis! Men störst av allt: Hon tog sitt första steg!! Att ta saker i långsam takt har aldrig varit hennes melodi, så att stå själv hinner vi aldrig träna på eftersom hon sätter igång att rusa framåt direkt. Men nu fick hon till några sekunder av bra balans stillastående och flyttade sedan fram högerfoten en decimeter och stannade sen upp ytterligare några sekunder, såg lite förvånad ut, och satte sig ned. Stort! Att det numera räcker med att hålla henne i en hand när man är ute och går med henne är väldigt, väldigt skönt för våra ryggar :-)

6/7 – 06 Nu är vi framme i Piteå. Bilresan har gått jättebra. Milla har inte sovit så mycket trots att vi kört under hennes sovtid för kvällen. Vår lilla prinsessa sover bäst i sin säng, det är helt klart.
Idag har Milla fått träffa farmor, såklart, för det är där vi bor i början av Pite-vistelsen, men också mormor och morfar och hundarna. I Skarpnäck har flera familjer hundar i trappuppgången och de kan Milla tycka är lite läskiga. Men mormor och morfars hundar är bara söta, så Milla jagar dem och de är räddare för henne än hon för dem.
På kvällen var det lite trixigt att få henne att sova. Det är väldigt varmt ute och inne också, dessutom går ju solen knappt aldrig ner här uppe så det är ljust också. Inte helt lätt för en liten bebis, som är nyfiken på världen, att sova då.
Idag har Milla klappat händerna flera gånger och det är verkligen hur gulligt som helst. Hennes mamma tyckte också att hon vinkade en gång, men nja, vi får väl se om hon lärt sig det också..
Det är väldigt upp och ner med ätandet just nu. Ungefär varannan dag så pruttar Milla bara ut maten och vill inte ha. Idag gick det jättebra och det är skönt. Vi har varit lite lata och gett henne flaskan för att hon ska bli mätt, men nu tänker vi istället fortsätta erbjuda mat med sked så att det inte flaskan blir en belöning för pruttätandet. Milla är ju mitt uppe i ett jättestort utvecklingssprång och då kan det kinka med både mat och sömn och vi är glada att det är bara maten som hon tjorvar med.

5/7 – 06 Familjen är på väg upp till Piteå. Vi stannade en natt i Härnösand hos Annas föräldrar och det var verkligen skönt att bara behöva köra halva sträckan. Milla somnade vid 19 som vanligt, men vaknade efter två timmar och satt sedan helt tyst och nästan stilla i två timmar och tittade. Hon tyckte nog att det var väldigt konstigt att hon fick sova i bilen när det egentligen var natt. När vi kom fram till Härnösand så tog det kanske ytterligare en timme innan Milla somnade, för det var ju så spännande med alla nya saker att kolla in. Trots bilfärden och vakenperioden mitt i natten så fick vi ingen sovmorgon. Milla vaknade kvart i sju, precis som vanligt.
Dagen tillbringade vi utomhus. Milla och Adrian lekte lite med varann, men mest ville Milla gå såklart. Någon gjorde nåt bra iallafall för Milla klappade händerna för första gången ;-) Vi gissar att det var Martin och Anna, för de gick runt med Milla en massa och lät hennes föräldrars krokiga ryggar vila, tack!

1/7 – 06 Det händer så mycket just nu, man hinner knappt med att registrera exakt _när_ Milla lär sig nya saker. Idag har hon satt sig upp själv flera gånger, så det är något hon behärskar nu. Hon har varit väldigt tuff idag. Hon har gått långt och bara hållt oss i en hand. Tidigare när vi försökt få henne att släppa en hand har hon protesterat eftersom hon inte kommit fram lika fort som när hon håller i båda händerna. Men nu gick det undan även med en hand. Hon stod själv också idag, länge och stadigt.
När vi var på picknick idag så tog hon sina första krypsteg, hela två stycken! Fast det var allt, sedan fortsatte hon att hasa fram, men tog sig upp i krypställning för att öva flera gånger. Hon är nog nära att komma på hur man gör.
Milla säger ofta “dä” och vi har kommit på att hon nog faktiskt säger där och pekar nu också med öppen hand.

29/6 – 06 Milla satte sig upp själv för första gången när Macke läste saga för henne på kvällen.

29/6 – 06 Idag slog Milla ihop två “klossar”, eller ja, egentligen var det ju en rulle leukoplast och en bad-delfin :-) men det är ju sak samma! Vid åttamånaderskontrollen ska de kunna ta en leksak och stoppa den i munnen och det var ju inga problem för Milla och vid tio månader görs nästa utvecklingskontroll och då ska de kunna slå ihop två klossar. Denna nya kunskap innebär också att Milla inte automatiskt sätter alla nya föremål i munnen direkt utan utforskar dem en stund och t ex bankar med dem för att höra hur de låter, innan hon smakar på dem. Nu kan vi ge Milla en tidning utan att hon totalt äter upp den, utan istället bläddrar med bladen fram och tillbaka och vänder och vrider och studerar den noga. Det är alltid lika kul att se när Milla lär sig nya saker.
Vi har också lärt Milla att titta efter lampan. När man frågar “var är lampan?” så tittar hon på den, hon kan inte peka ännu. Vi gör samtidigt tecknet för lampa så att hon ska kunna lära sig att kommunicera fortare, eftersom talet ännu dröjer. Vi gör än så länge inte så många tecken, men bl a gör vi tecknet för bok och äta. Så Milla kommer iallafall snart kunna “säga”: tänd lampan och ge mig mat medan du läser en bok ;-) Inte dumt va?
Milla har de senaste två dagarna blivit väldigt modig när det gäller att stå och gå. När hon är ute och går med sin vagn stannar hon gärna till vid vardagsrumsbordet och tar tag i det och släpper vagnen och bökar lite med lådan som finns där, sedan tar hon tag i vagnen och går vidare. Hon är också tuff när vi släpper hennes händer så att hon ska stå själv. Hon gör inte som de flesta gör, dvs sätter sig ner direkt, utan hon balanserar och står uppe så länge hon kan. Hon står i kanske fyra sekunder innan hon till slut landar på rumpan.
Milla ställer sig också upp nu, men inte mot vad som helst. Det ska vara ganska lågt, bäst är att ställa sig emot oss när vi ligger ner på sidan. Hon kan inte dra sig upp i stående ifall hon måste sträcka upp händerna. Det är nog bra det, för i övrigt är hon lite väl modig och trillar minst en gång om dagen. Vi ska köpa henne en mjuk hjälm så att hon inte behöver slå i huvudet så hårt.

22/6 – 06 Milla går själv med sin lära-gå-vagn nu och hon balanserar väldigt bra när hon kommer lite snett och håller på att falla. Man måste såklart gå efter henne ifall hon trillar, men man behöver inte hålla i henne längre. Liggandes så snurrar hon runt och krälar så gott det går, men mest går det bakåt även om man ser att hon tänker framåt så det nästan slår gnistor :-) Hon kommer upp i krypställning och gungar och har börjat sätta fram ett knä som för att ta ett steg, men händerna är inte med på det utan de står helt stilla så hon kommer ingen vart på det sättet ännu. Hon är mest intresserad av att gå och stå, så hon fokuserar mest på det och säger till när hon vill gå, vilket är mest hela tiden. Hennes mammas rygg kommer att behövas rätas ut snart ;-)
Vi går med vagnen fram och tillbaka, från vardagsrummet och ut i hallen. Ja, ni ser det säkert framför er, så undrar ni vad vi gör just nu, så är det säkert just det!!

15/6 – 06 Åttamånaderskontroll på bvc idag. Milla väger 8630 g och mäter 67,5 cm. Vid åtta månader görs ett BOEL-test (blicken orienterar efter ljudet) och då kollar man alltså hörseln. Vår bvc-sköterska kallade Milla för skolboksexempel för hon klarade allt på första försöket och sköterskan tyckte också att Milla var väldigt social. Hon menade att många bebisar blir rädda och de får försöka ett par gånger innan de blivit varma i kläderna och kan koncentrera sig. Vi passade också på att visa vårt nya trick – pusstricket :-) och såklart blev hon alldeles förtjust.
Förra veckan var i på folktandvården och fick lite instruktioner om hur man ska sköta om tänderna mm, så nu borstar vi tänderna morron och kväll. Eller ja, iallafall när vi kommer ihåg det för det är inte helt lätt. Särskilt inte när Milla somnar medan hon äter vällingen på kvällen.