Milla 9 månader

9/8 – 06 I nedre käken håller tand nr 4 på att sticka upp, den bröt igenom för ett par dagar sedan. Samtidigt är tand nr 5 snart på väg att bryta igenom i övre käken. Imorse var tandköttet svullet precis där tanden kommer att titta ut. Milla verkar inte ha några som helst besvär av att tänderna kommer upp. Vi har läst både det ena och det andra kring bebisars tänder där föräldrar tror att tandsprickning orsakar diarré och annat konstigt, men så är självklart inte fallet. Ont kan de förstås få, men det verkar Milla alltså inte ha.
När Milla står upp vid sin duplokista och plockar med bitarna släpper hon taget om lådan och står och smaskar och verkar inte direkt notera att hon står själv. De senaste dagarna har hon faktiskt varit lite motvillig till att stå och gå själv. Hon sätter sig hellre ner och kryper, det går fortare.
Milla tränar för fullt på sitt nya trick som mormor lärt henne. Man sätter pekfingret mellan läpparna och gör ljud samtidigt som man rör fingret upp och ner – då låter det roligt. Milla tycker det är superskoj och försöker göra det själv. Det funkar rätt ok, men ibland säger hon till att hon vill att man ska göra det åt henne. Då lutar hon sig fram med öppen mun och låter ahhh och tittar intensivt på en som för att säga “hit med pekfingret nu”. Det är så sött! Härligt också när hon kommunicerar så tydligt med en.

8/8 – 06 Hemma igen! Bilresan tog ca 15 timmar med två långa stopp och två kortare. Milla klarade pärsen alldeles utmärkt men sov bara 30% av resan och satt resten av tiden och lekte och tittade. Det var skönt att få beta av hela vägen i ett sträck eftersom vi inte hade något naturligt stopp på vägen hem. När vi kom fram märkte vi att Milla kände igen sig men hon var reserverad en bra stund. Hon fick vara vaken och bekanta sig med rummen medan vi bar in all packning, men sedan somnade hon nästan direkt. Hon hade ju trots allt inte sovit mycket alls.
Vi passade på att nyttja barnvakt när vi var uppe i Piteå. Vi hann vara på drinkfest hos Patti och Tina, ute på restaurang och gå på bio. Det senare var det nästan ett års sedan vi gjorde så det var kul!

28/7 – 06 Milla kryper mestadels nu. Hon tar sikte på trappan och kryper dit i full fart och när hon är framme fnissar hon högt och verkar veta att hon är ute på bus. Milla verkligen älskar att klättra och tar sig upp för trappen för helt egen maskin – hela vägen. Hon verkar inte heller bli less på det utan kan gå upp och ner hur länge som helst.
Idag har vi balanstränat med Milla och hon var jätteduktig och stod stadigt länge, men vår lilla dam vill ju helst fram och det med full fart så det är rätt svårt att träna att stå med henne. Istället tog hon flera steg i flera omgångar. Som mest blev det tio steg! Hon tog fyra steg, stannade upp, tog tre till, stannade upp och tog ytterligare tre steg. Det var verkligen stadigt, hon är duktig vår lilla tjej.

19/7 – 06 Milla dansar till musik! Vi hälsade på en gammal gymnasiekompis som har en tiomånaders kille, Joel. Milla och Joel lekte ihop hela tiden. Mest stod de vid en apparat som man kunde trycka på knappar på så att musik startade. Så fort musiken kom igång började bebisarna att dansa i takt. Så oändligt gulligt!

17/7 – 06 När man kan krypa kan man ta sig dit man vill, det har Milla upptäckt nu. Hon ger sig inte iväg på långa äventyr, men det kan bero på att det finns så mycket att utforska runt omkring. På två dar har hon blivit rätt självständig när hon börjat krypa iväg och ställer sig upp och sätter sig ned mot saker på egen hand.

15/7 – 06 Milla kryper på, men använder sig inte så jättemycket av sin nyfunna kunskap. Hon vill fortfarande helst gå och hon fortsätter att släppa taget och slänga sig ut hals över huvud på egna gångfärder. Hon står och balanserar längre stunder, och tar några steg nu och då. Hon är väldigt våghalsig och vill fram fort, så det gäller att ha ögon i nacken. Nu när hon ställer sig upp mot allt och släpper taget så är det konstant passning som gäller. Sitter hon och leker med sina leksaker i godan ro (tror man) så är hon ändå i nästa sekund och står upp mot något och släpper händerna.
Det här gör också att nattningarna nu har blivit svårare. När man lagt henne i sängen står hon upp på två röda och det är bara att låta henne stånka på en bra stund för det går inte att få henne att somna innan hon fått gå runt i sängen och utforskat den. När hon tröttnat så lägger vi ned henne, men man måste “hålla ner” henne en stund så att hon slappnar av och ger efter för tröttheten innan man kan lämna henne.
Vi skrev ju tidigare också att hon tjorvade med maten, och det har vi nu fått äta upp. Hon äter väldigt duktigt sedan dess och dessutom är det oftast väldigt lite kladd också.

12/7 – 06 Idag trillade poletten ner och plötsligt kunde Milla krypa. Det första hon gjorde var att ta sikte på trappan, så nu har det plötsligt dykt upp nya faror. Så idag har Milla faktiskt suttit ned på golvet en del och krypt runt mellan oss och sina leksaker och varit nöjd med det.

11/7 – 06 Idag blev Milla nio månader! Hon har ställt sig upp från sittande utan att hålla i sig idag, så nu kan vi inte lämna henne sittandes på golvet längre. Hon är ännu inte stadig nog att stå själv, så hon faller som en fura efter en liten stund.