Milla 11 månader

10/10 – 06 Tänk vad tiden går fort, imorron blir vår lilla bebis ett år! För precis ett år sedan idag hade Nina precis varit här och ätit middag och sagt att det skulle vara häftigt om nåt hände medan hon var här och mamma Lotta hade skrattat tyst för själv och tänkt att det skulle nog dröja länge än :-) Men lilla damen bestämde sig för att titta ut redan nästa dag, två dagar innan utsatt datum. En efterlängtad liten prinsessa! Nu ett år senare är hon fortfarande världens sötaste och varje dag då hon vaknar och piper till i sängen och säger att hon vill stiga upp känner vi oss som de lyckligast lottade i hela världen!
Milla är feberfri sedan igår kväll men fortfarande snorig. Nu börjar hon att lessna på att vara hemma och hon längtar nog efter sina kompisar

8/10 – 06 Igår kväll fick Milla maginfluensa. Hon sov oroligt fram till kl halv tio ungefär då hon vaknade och kräktes i kaskader. Efteråt mådde hon bra igen och hon fick sitta uppe med oss och mysa i soffan innan vi la henne för att sova igen. På morgonen verkade hon pigg, men senare på dagen blev hon väldigt snorig och hade 38,3 grader i feber, så lillgumman är sjuk. Adina som skulle ha kalas hade också varit magsjuk under natten så det blev bara vi som gick dit eftersom vi ändå redan fått magsjukan i familjen. Tjejerna lekte och kivades om leksakerna och verkade iallafall på ganska gott humör.
Milla har drillats av sin pappa under helgen att säga “pappa” så nu är det det enda hon gör :-) Hon är jätteduktig och kan t o m peka på ett foto av sin pappa och säga “pappa”, så det verkar ju onekligen som om hon greppat det. Hon verkar också ha förstått hur en ko låter, även om hennes variant av muu är lite monsteraktig. Ibland så brummar hon när hon kör runt med sina leksaksbilar också, men å andra sidan brummar eller pruttar hon ju en del med munnen nästan hela tiden.

7/10 – 06 I tisdags hände något mycket läskigt för Milla. Hon gillar att pilla på vår förstärkare när det är musik på. Hon vrider på ratten som väljer radio/cd/dvd så att ljudet försvinner och kommer tillbaka. Volymratten har hon (hittills) mest låtit bli, den är lite trögare att vrida på också så det är väl därför. Men i tisdags så utan att jag uppmärksammade det vred hon först bort från inställningen cd så att ljudet försvann, sedan rattade hon upp volymen till 80 (vi lyssnade då på nivå 20) och vred sedan tillbaka till cd:n varpå ljudet fullkomligen exploderade ut i lägenheten och lilla gumman blev så rädd så rädd. Hon skrek rakt ut och skakade så att hon inte kunde ta sig framåt och därifrån. USCH och FY vad läskigt! Det tog ett bra tag, en kvart kanske, innan hon överhuvudtaget ville släppa sin mamma. Jag visade henne sen hur man höjer och sänker och vart ljudet kommer ifrån och jag förklarade vad som hade hänt och att även jag ryckt till och blivt rädd, men att det inte var farligt. Ja så gott som det går att förklara för en snart ettåring, men jag försökte iallafall avdramatisera incidenten.
Nu verkar Milla fortfarande skraj för högtalaren där ljudet kommer ifrån, för igår så när hon var där och pillade igen och höjde ljudet till 40 (hög nivå, men “normal” hög nivå) blev hon nästan lika rädd även om ljudet höjdes gradvis och det måste bero på första incidenten för vi brukar lyssna på hög musik ibland.

26/9 – 06 Lilla fröken fräken har tagit ett hopp i längdkurvan och vuxit hela 2,5 cm på en månad. Hon mäter nu 73,5 cm och väger 9650 gr. Milla har varit på ett-årskontroll på bvc och fått sin tredje vaccinationsspruta. Hon gjorde inte en min när sköterskan stack henne, duktig tjej! Milla ska ta tre sprutor till innan vi åker iväg till Brasilien, så det är ju bra att hon inte tycker det är läskigt. Vi kommer att tidigarelägga mässlingvaccinet och så ska hon få två st twinrixsprutor. Twinrix tar man mot hepatit a och b och det rekommeneras att alla tar den när man åker till sk riskområden, som de flesta utomeuropeiska områden är. Twinrix kan man ta från ett års ålder och vi är väldigt glada för att Milla kommer att ha passerat gränsen för det, så att hon kan ta den och vi kan åka.
En rolig sak som mamma Lotta upptäckt är att när vi sjunger eller läser för henne så rör hon munnen som om hon mimar till det vi sjunger eller säger. Hon härmar våra ord också i viss mån. När vi räcker henne saker säger vi ju varsågod och när vi vill ha saker av henne säger vi tack tack. Nu har hon börjat koppla samman de fraserna och ibland när man räcker henne nåt och säger varsågod, säger hon “tat tat”. Hon säger även “titta” ibland, men mest blir det det “dä” (där). Ibland när hon letar lampan och hittar den kan hon säga “dää dä” med samma uttalsmelodi som just ordet lampa. “Mamma” säger hon ofta, men om det är mamma Lotta hon menar just då är ju frågan :-)

25/9 – 06 Nu har Milla börjat vinka igen (genom att öppna och stänga handen) :-) Hon lärde sig det i somras, men la av efter en vecka och har bara klappat händerna sen dess. Hon har visserligen vinkat ett tag redan, men då genom att vifta med hela armen.
Idag frågade vi henne om kunde vinka, klappa händerna och peka på näsan och hon gjorde allt utan omsvep och vi behövde inte visa henne hur man gör. Duktig tjej! Det är lite kul, för frågat var lampan är har vi gjort länge, men när vi nu frågar om andra saker verkar hon röra ihop det ibland. Ifall man frågar t ex “var är näsan” tittar hon ibland upp i taket. Så antagligen förknippar hon lampan med hela frasen “var är”. Säger man bara näsa, så pekar hon direkt på den. Däremot så funkar det att fråga var Frank är. Frank är Millas mjukisko som är den första (och hittils enda) mjuka pryl som hon gillar. När man frågar var Frank är letar hon tills hon hittar honom och när hon gjort det får han en lång kram. Sött!

24/9 – 06 Milla har fått sina första par skor och det var lite svårt att gå i dem. Det är inte lätt att veta var skorna börjar och slutar när de är så mycket större än fötterna.

20/9 – 06 När Milla vaknade hade febern gått ned till 38,5 och vid lunch var den borta helt. Milla fick mestadels ersättning även denna dag för att fylla på vätskedepåeerna. Milla är ganska dålig på att dricka vatten, så det kändes som en bra lösning.

19/9 – 06 Milla har feber, så mycket som 39,5 grad. Hon är ändå vid ganska gott humör, men vill helst sitta i knäet och leka dock lite stillsammare än vanligt. Hon har inte haft mer än 38,5 grader tidigare så nu är det första gången hon är riktigt sjuk tycker vi. Vi var på öppna förskolan i Enskede på förmiddagen och då var hon som vanligt, men när vi skulle hem var hon hängigare än vanligt och jag trodde hon var trött och hungrig bara, stackarn. Hon ville absolut inte äta när vi kom hem utan det var bara att lägga henne i sängen och när hon vaknade var hon brännande het. Hon har fått ersättning hela dagen eftersom vätska är viktigare än fast mat. Hon ville heller inte äta så det var inte så mycket att göra, huvudsaken är att hon druckit bra.
Hon har iallafall hunnit med hyss trots allt. Pappa Macke gick till gymet och skulle köra bänkpress. Han letade fram först en handske och skulle ta fram den andra, men busfian hade bytt ut den mot en nyckel. Japp, så det så! Millas favoritsysselsättning just nu är att lägga saker på andra ställen än där hon hittade dem. Fjärrkontrollen till TV:n hittade vi i förra veckan ovanpå spolanordningen på toaletten, telefonen hittade vi i vardagsrumsbordslådan och mamma Lotta fick en sked i sin stövel :-)
På öppna förskolan börjar Milla känna igen sångerna och hon sitter och tittar fascinerat på förknarna när den sjunger och använder djuren. Det är kul att se, eftersom hon annars inte suttit still och lyssnat.

18/9 – 06 Helgen har varit toppen! Milla trivdes och tyckte hundarna var roliga. När vi mötte dem på torsdagen så tjöt de som de brukar och Milla bara tittade på dem och blev inte alls rädd. Hon verkade dessutom känna igen Svedjan och hundarna så det var kul. Att vara på ön var spännande då det fanns mycket att utforska både ute och inne. Tyvärr har Milla börjat (för nån vecka sedan) vakna kl 06 på mornarna när pappa stiger upp och det verkar ha blivit en vana för hon vaknat tidigt alla dagar i Piteå också. Flygresan hem gick också bra, Milla var vaken och busade med allt som fanns i närheten. På bussresan hem somnade hon i min famn, såå mysigt! Pappa, som varit ensam hela helgen (eller, tja utan oss iallafall) mötte oss på centralstationen och det var great!

15/9 – 06 Mamma Lotta och Milla åkte själva till Piteå för att fira mormors födelsedag ute på stugan på Romelsön. På bussresan till flygplatsen fanns det inte så mycket roligt att leka med så vi sjöng och det funkade väldigt bra. Milla gillar “klappa händerna så fort du kan” så den kan man sjunga om och om igen, men Imse vimse spindeln orkar hon bara höra början på. Det gick bra att flyga trots att Milla var förkyld. Jag gav henne nässpray ett par timmar i förväg för säkerhets skull.

10/9 – 06 Idag tog Milla för första gången fart och gick rakt ut utan destination mamma eller pappa! Hon gick fram till en leksak bara, i lagom takt och stadigt. Hon har också lärt sig att ställa sig upp utan att hålla i sig.
Vi har hälsat på Marie och Anders idag och deras barn Ebba och Johan. Milla är väldigt myfiken på de större barnen och tittar storögt på allt de kan och gör. Nina och Krille var också där med sin lille son Hugo. De berättade att de skulle gifta sig nästa sommar, kul! Så nu ska vi planera in en tripp till Jakobstad.