Milla 12 månader

7/11 – 06 Nu har Milla varit helt frisk i två dagar, slut med snor och hosta! Hon har varit på väldigt gott humör och fnissat och busat mycket. Hennes bästa bus just nu är när hon matar oss med sin plockmat, men när man precis ska ta en tugga så rycker hon tillbaka handen med matbiten och fnissar högt. Som om vi skulle få äta upp hennes mat, va ;-)
Det är verkligen en härlig tid just nu! Milla förstår mer och mer, t ex så behöver man bara säga att “nu ska vi borsta tänderna” så tultar hon in i badrummet och ställer sig under tandborststället och väntar. När det är dags för mat ställer hon sig vid sin stol och håller handen på den och visar att hon vill upp så att hon kan äta.
Hon pratar mer och mer också så att det låter som meningar, dvs inte bara mamamamama papapapapa. De ord som Milla säger och behärskar, alltså förstår vad de betyder, är pappa, titta och tutte. Häromdagen så röjde vi upp lite i kylskåpet och hon fick tag i en burk med makaroner. Hon lyckades få upp locket och för att få uppmärksamhet över sitt fynd så utbrast hon förtjust “titta”. Vi har en skål med nappar på fönsterbänken i köket och där står hon ibland och trånar och pekar och säger “tutte”.

6/11 – 06 Idag fick vi besked om att Milla fått dagisplats och vi är jätteglada för Milla har fått plats på dagiset Vinden på vår gård. I våras gick vi runt till olika dagis för att kolla in lokaler och personal och vi fastnade för Vinden då deras personal solklart verkade mest engagerade och då de hade mycket bra värderingar i övrigt. T ex har de slutat med tårta när barnen fyller år och äter istället frukt. Fröknarna trodde dessutom att om barnen själva fick välja skulle de välja frukten framför tårtan. På Vinden har de två avdelningar, en för barn upp till två år och en för barn över två år. Till våren tar de in fem nya barn på småbarnsavdelningen och vi hoppas att fler från föräldragruppen får plats. Det skulle vara väldigt kul ifall barnen kunde fortsätta att följas åt. I mars tänkte vi börja skola in Milla på dagis.

6/11 – 06 Imorse så gjorde mamma Lotta ett experiment med Milla. Hon fick grötskålen placerad framför sig med två skedar och så fick hon äta ensam i fem minuter. Jag var nyfiken på att se om hon passade på att slänga den i golvet eller sätta den på huvudet :-) men hon åt och åt, med skedarna dessutom!

31/10 – 06 Så har Milla fått sin sista spruta inför resan. Det var Twinrix nr 2 och hon gjorde inte en min och var så duktig att hon fick välja sig ett klistermärke efteråt, det blev en illrosa ko!
Milla är fortfarande snorig, men sover nu bra igen sedan natten till söndag och det är väldigt skönt! När det gått en vecka med struliga kvällar och nätter är man rätt utpumpad faktiskt.
Vi har hängt med mammagänget i ett par dagar här nu och Milla tycker det är så kul med sina kompisar, det är helt klart. Vi kommer däremot att hålla oss lite för oss själva nästa vecka och hoppas att vi då hinner bli helt friska och inte stöter på nån ny förkylning eller annan sjukdom. Det är ju det enda man kan göra och så hoppas på det bästa! Det skulle vara så trist att behöva börja semestern med en seg förkylning. Sedan så är det jobbigt att flyga med täppt näsa och risk för öronont. Vi får se hur det går, håll tummarna!

28/10 – 06 Milla är fortfarande väldigt snorig, men hostan börjar iallafall bli bättre. Feberfri har hon varit sedan i onsdags.
Det var en veckan sedan hon träffade sina kompisar och hon börjar bli uttråkad här hemma, så när Emilia kom förbi en sväng blev Milla helt i gasen och fnissade som bara den. Emilia, som också varit sjuk hela veckan, verkade också tycka det var kul med sällskap och inledde en kramattack på Milla :-) De var så söta, Milla försökte värja sig men Emilia kramade sig fast och till slut föll de omkull. Gullungar!

25/10 – 06 Nu är Milla feberfri, men hon är så snuvig så snuvig och hostar fortfarande illa. Hon är iallafall piggare och det är huvudsaken! Vi ska ta en liten tripp till biblioteket senare så vi får lite frisk luft.

24/10 – 06 Nu har hostan ökat lite och om det är möjligt så är Milla ännu snorigare. Hon skyr nässugen som pesten och det är kanske inte så konsitgt. Tror inte att det hjälper att suga ut snoret heller för det kommer driket nytt. Tempen har pendlat över och under 38 grader. På eftermiddagen blev Milla lite piggare och gick runt lite mer och lekte, hon t o m lämnade ifrån sig nappen :-) Kvällen blev lugn och hon vaknade bara ett par gånger, som hon brukar göra, för att leta efter nappen.

23/10 – 06 Nu är Milla genomförkyld verkligen, stackars lillgumman. Hon har varit vaken hela dagen, men inte orkat göra nåt utan mest suttit i knäet och snuttat på sin napp (hon har fått ha sina nappar under dagen nu när hon är sjuk). Kvällen blev väldigt orolig och vi fick ligga inne hos Milla ett par timmar innan hon sov för natten. Hon har haft feber hela dagen, men bara runt 38 grader.

22/10 – 06 Milla fick hosta och började bli snuvig under dagen och på kvällen hade hon feber, 39,5 grader som mest. Hon sov jätteoroligt och svettades en del. När hon vaknat varje halvtimme eller oftare och legat och gnytt under ett par timmar så gav vi henne alvedon. Då dämpades tempen något och hon kunde sova resten av natten. Det var första gången vi gett Milla läkemedel och det verkade fungera bra.

21/10 – 06 Nu är det äta själv som gäller. Får inte Milla en sked i handen så öppnas inte munnen, ja så gott som iallafall.

20/10 – 06 Idag var det en hektisk dag. På förmiddagen åkte vi in till Kulturhuset och Rum för barn för att träffa Nina och lilla Hugo. Hugo förstod att nåt spännande var på g så han ville inte alls sova när han brukade och somnade istället senare och missade leken. Milla traskade omkring förnöjt och hittade en sop som hon gillade. Jag, mamma Lotta, hörde någon prata portugisiska och tog mod till mig och sa några fraser på portugisiska för att fråga om hon var från Brasilien och var ifrån där :-) Otroligt roligt att prata ett nytt språk! Det visade dessutom sig att hon var ifrån Salvador, dit vi ska, så jag fick en massa tips på fina ställen. Jag frågade också “vad Itaparica är för ett ställe” (ön vi ska bo på) och hon sa att det var en fin ö, inte den finaste av öarna runt omkring, men fin med många små byar och stränder. Den finaste ön är Morro de São Paulo, en riktig paradisö, med Atlantregnskog där man kan ta sig fram på häst eller till fots. Det blir nog en tripp dit!
På eftermiddagen kom Ville och Fredrik med sina mammor och lekte. Sedan var det dags att göra sig i ordning för att gå över till familjen Henricson och en spelkväll. Milla hade lite svårt att sova till en början, men det gick till slut. Hon fick låna Adrians resesäng, det är en likadan som hon har själv.
Fullt upp hela dagen alltså!

19/10 – 06 Igår gjorde Milla anspråk på att få äta själv med bestick och idag så fick hon en egen sked till gröten. Tallriken sattes framför henne och istället för att försöka ta gröten med händerna som hon gjort tidigare så slevade hon i sig gröten med hjälp av skeden. Hon höll skeden rätt ok och fick i sig litegrann på egen hand, duktigt!
Idag var vi också på sista passet av miniplask-kursen. Nästa steg är plask & lek, men detta är för barn från 2 år, så vi kommer att gå och bada själva fram till nästa höst.

15/10 – 06 Milla hade kalas idag också med några fler kompisar. Adrian kom med sin mamma Anna och Ebba och Johan kom med sin pappa Anders och mamma Marie. Nina och Krilles Hugo och familjen Åbergs Hugo var båda sjuka så dem och storasyster Alva får vi träffa en annan gång.
Ebba och Johan är 3 1/2 resp 1 1/2 och Milla hade fullt sjå att studera dem. Efter kalaset var Milla helt slut :-) Milla fick en ljudlig bok, ett knopppussel och ett Pippi Långstrump-tallriksunderlag, tusen tack! Den ljudliga boken gick varm på kvällen. Milla gillar att tycka på knappar och tycker alltid på knappen i hissen. Den är väldigt tacksam att trycka på för när man prickar rätt så lyser den rött.

14/10 – 06 Millas allra första kalas. Vi bjöd Millas kompisar i föräldragruppen på kalas och alla barnen var friska och kunde komma, superkul! Barnen lekte väldigt bra utan bråk om leksakerna :-) Milla fick två böcker, en väckarklocka och en träbil, tusen tack!

12/10 – 06 Idag tog vi med kameran på miniplasket, det var ju ett tag sen den fick hänga med. Vi fotade och tog några filmer på vår badtjej. Hon tycker det är så kul att bada och försöker hela tiden slänga sig i vattnet när vi håller henne i famnen och vi filmade när hon hoppar i själv från kanten. Vi hinner knappt sätta henne på kanten innan hon kastar sig i, se här

11/10 – 06 Så blev vår dotter ett år! Vi började dagen med att äta frukost på sängen och öppna paket för att Milla skulle få en känsla att det var något annorlunda med denna dag. Sedan busade mamma och Milla själva medan pappa jobbade ett tag. Tårtan, som bestod av plättar och fruktpuré, intogs till mellis precis innan vi gav oss iväg till stan för att fira över en middag att det var ett år sedan vi var med om det häftigaste vi föräldrar nånsin varit med om. Det har varit en dag full av härliga tillbakablickar ett år tillbaka i tiden. När kl var 17.40 blev Milla precis ett år!