Milla 15 månader

7/2 – 07 Idag fick Milla ett eget rum! Vi har köpt henne en juniorsäng, en vanlig säng som är något kortare och smalare än en vuxensäng. Mammas mage börjar ta emot när Milla ska läggas ner i spjälsängen och så tänkte vi ändå inte köpa ännu en spjälsäng när Millas syskon kommer, så det fick bli en sån. Milla fick lite nya leksaker också, bl a en spis med lite husgeråd så att hon också kan laga mat och pyssla lite som mamma och pappa gör. Hon fick också en bondgård med små djur som hon blev väldigt fascinerad över. Bondgården har spiltor och div utrymmen för djuren som också ger ljud ifrån sig så att man vet vilket djur som ska stå var.
Idag var vi också och hälsade på på Millas dagis. Milla tvekade en kort sekund innan hon gick över tröskeln, men sedan gick hon rakt in och tog en leksak och gick omkring och tittade runt och utforskade rummen. Hon var inte det minsta blyg och Birgitta, den fröken som tog emot oss, tyckte att Milla var en ovanligt tuff liten tjej. Hon trodde också att Milla var äldre än sina ett år och fyra månader eftersom hon är så väldigt duktig på att klättra upp på stolar och sätta sig till rätta. Det var en tjej där på avdelningen som strax fyller tre år som dock tyckte att Milla var lite besvärlig! :-) Milla satte nämligen allt i munnen och så fick man faktiskt inte göra! Hon gick efter Milla och ställde in stolar och la tillbaka pennor och berättade vad man fick och inte fick göra. Vi har fått en väldigt bra känsla av detta dagis och det ska bli jättekul när inskolningen väl börjar den 27 februari.

31/1 – 07 Sjukt barn är verkligen inte kul :) När man jobbade suckade man åt alla vabbande kollegor och tänkte på hur soft dom hade det hemma i lägenheten alldeles lungt och skönt med ett barn som sover 19 timmar om dygnet. Haha, så mycket klokare man är nu. Trots att det är Lotta som tar hand om henne på dagtid medan jag jobbar så genomsyras allt av gnäll och “jag-har-inget-att-göra” läten från Milla. Se en film på kvällen är det bara glömma. Men trots det är hon ändå så otroligt söt nu när hon börjar kommunicera så bra med oss. Det var svårt att hålla sig för gapskratt när vi hade lagt Milla i vår egen säng för att sova (vi testar lite när hon är sjuk) och försökte se en film, när man hör att någon sliter upp dörren till sovrummet och rusar ut och ställer sig och stirrar förgrymmat på oss. Hon har en tutte i munnen, en till i handen och står bredbent med rynkad panna och blänger på oss. Man kunde se pratbubblan ovanför huvudet “Vad i hela friden gör ni uppe nu?? Varför ligger inte ni i sängen med mig?? Har ni lurat mig att sova medan ni sitter här och har skoj?!?”. Jag och Lotta tittar på varandra och fnissar, även om vi vet att den här filmen kommer inte ses klart ikväll.

30/1 – 07 Kul med ord! Milla härmar våra ord och ljud för fullt, och vissa är enklare än andra. Ett som direkt visade sig mycket roligt att härma var “Daajsssss”, som är det som kommer ut där bak 1-2 gånger om dagen och tvingar upp Milla på skötbordet :) Annars är hon hur duktigt som helst på att säga pappa, mamma, titta, tutte och så då, ja, bajs. Tutte är helt klart favoriten, både som sak och ord. Varje gång vi ska göra något brukar vi säga till henne “Vet du vad vi ska göra nu??”, och varje gång blir svaret precis detsamma: “Thutthee?”, med helt allvarlig min.

30/1 – 07 till 4/2 – 07 Milla är sjuk i en hel vecka igen. Hon hade feber i tre hela dagar och hon har varit väldigt täppt i näsan och hostat mycket när hon ska sova. Hon vaknar varje kväll och har svårt att somna om. Mamman är sjuk också och det är inte alls roligt med sjukstuga! På fredagen går vi till vårdcentralen för Milla har inte blivit så mycket bättre men andningen, halsen och sänkan ser bra ut och det var ju skönt, det är “bara” en långdragen snuva.

29/1 – 07 Millas snuva har tilltagit igen och hostan är tillbaka. På kvällen får Milla 39 graders feber och vi ger henne alvedon för hon skruvar och skruvar på sig i sängen och kommer inte till ro.

24/1 – 07 Idag har Milla gått till frisören för första gången. hon klarade det väldigt bra och tyckte nog att det var lite spännande, om än lite lite läskigt. Fast mamman tyckte som vanligt att det var läskigast :-) Det finns ju inte så mycket hår att arbeta med, men det behövdes trimmas verkligen. Nu ser det lite hockeyfrilligt ut, men som pappan säger “det växer ut”.
Nu är Milla frisk igen också (sedan i lördags) så vi är ute och träffar kompisar igen och Milla är så glad för det. Milla och hennes kompis Emilia leker väldigt bra ihop, de verkar ha hittat den rätta terrorbalansen ;-) De tar den leksak som är ledig och roffar inte av varandra särskilt ofta. Det är jättekul att se. Stundvis leker de t o m ihop och inte bara bredvid varandra.

18/1 – 07 Milla är inne på sin femte snuviga dag. Hon har tjock snuva och hosta. Vi premiärade på öppna förskolan i förra veckan och såklart fick vi snuva som ett brev på posten som följd. Milla har ju varit helt frisk i två månader och inte just utsatts för några bacilusker så det var inte helt oväntat, men lika trist ändå förståss. Vi har hållt oss hemma och vi är alla lessa på det. Milla är en väldigt social tjej och sitter gärna och leker och pysslar OM hon är med sina kompisar och det händer saker runt omkring, men att sitta själv och leka det är inte alls roligt. Istället hänger hon sin föräldrar i hasorna och vädjar att vi ska hitta på nåt kul. Helt förståeligt!
Vi letade lite info om smitta och så på nätet och hittade en sida som informerade föräldrar hur de skulle göra med sjuka barn som går på dagis. Snuva, förkylning och hosta var inget som skulle skilja barnen från barngruppen. Det är bara om barnet har feber eller är allmänpåverkat som man ska hålla dem hemma. Vi läste också att man får räkna med att barnen är förkylda ca 7 ggr per år och det är ju inte så konstigt ifall barnen går snuviga till dagis. Det stod också att inkubationstiden på förkylning ofta är bara en dag och att man smittar mest innan det brutit ut så det skulle ju inte hindra smittan ändå ifall barnet hölls hemma. Så det är ju vilket som, och det skulle ju stå en familj väldigt dyrt om de var tvungna att stanna hemma från jobbet varje gång snoret är framme. Tittar man på Milla så skulle hon ju absolut må bäst av att få leka med sina kompisar än att sitta hemma.
Nu är vi ju extra försiktiga och träffar inte de andra barnen när vi är snuviga, för så länge vi är lediga och inte går på dagis har vi ju valmöjligheten att hålla dem så friska som möjligt.
Idag försökte vi iallafall hitta på nåt skoj och gick till bastun för att få lite miljöombyte. Det uppskattade Milla, men tyvärr så snubblade hon och slog i läppen så den svällde upp till tredubbel storlek. Det verkar inte bekomma henne dock, det är bara mamman som oroar sig :)